Vliegen met je baby

Vliegen met je baby

De eerste vliegreis met je kindje is altijd erg spannend, maar hoeft dit in wezen helemaal niet te zijn. Wees goed voorbereid en blijf tijdens de vlucht rustig dan is de kan erg groot dat het allemaal erg zal meevallen.

Leeftijd van je spruit 

Ondanks dat je officieel al vanaf 7 dagen na je bevalling mag vliegen, wordt vaak aangeraden dit pas te doen als je baby ouder is dan zes weken. Zeker met lange afstandsvluchten is het advies hiermee te wachten tot je kindje ouder is dan tien maanden.

De voornaamste reden heeft te maken met de longetjes van je kindje die door de hogere luchtdruk onder extra druk komen te staan waardoor je baby benauwd kan worden en in paniek kan raken.

Keuze van de vliegtuigmaatschappij

Is de beslissing gemaakt een vliegreis te boeken die dit dan door goed na te gaan wat voor voorzieningen er tijdens de vlucht aan boord van het vliegtuig zijn.

Denk hierbij onder andere aan verschoningsplanken in de toiletten, babymaaltijden of de mogelijkheid deze op te warmen, babybedjes voor de allerkleinste en eventueel tv’s waarop kinderfilms worden getoond.

Overigens is het tegenwoordig bij de meeste maatschappijen toegestaan na opstijgen gebruik te maken van apparaten als laptops of I-pads. In dit geval kan je ter voorbereiding op de vlucht een aantal filmps downloaden om je kindje tijdens de vlucht af te leiden.

Tijdstip van de vlucht

Kan je een keuze maken over het tijdstip van de vlucht dan is het aan te raden om een nachtvlucht te boeken. Dit zorgt ervoor dat je kindje in veel gevallen tijdens de vlucht zal slapen.

De eerste vliegreis met je kindje is altijd erg spannend, maar hoeft dit in wezen helemaal niet te zijn. Als je je goed voorbereid en vooral zelf rustig blijft is de kans erg groot dat het allemaal wel goed zal gaan.

Wat neem je mee?

Vliegen met je baby vergt veel organisatie. Goed voorbereid op reis gaan is de sleutel tot een rustige vliegreis. Probeer je kindje in een draagzak of in een buggy te vervoeren. Een buggy mag namelijk tot aan de gate worden meegenomen en kan gratis worden vervoerd.

Verder pak je van te voren een tas in met de volgende spullen:

  • extra kleertjes
  • genoeg luiertjes
  • billendoekjes
  • een plastic zakje voor vieze luiers & kleding
  • eventueel zelf een schoon shirt voor het geval je baby over je heen spuugt
  • Speelgoed
  • Een (lievelings) knuffel
  • speentje
  • voeding
  • iets te knabbelen (soepstengel of rijstwafel)
  • de fles met oplosbare melk (heet water hebben ze in het vliegtuig)
  • een fijn dekentje om je baby mee toe te kunnen dekken.

Oorpijn tijdens de vlucht

Het kan helaas gebeuren dat je kindje last krijgt van zijn oortjes. In dit geval is het aan te raden je baby iets te eten of te drinken te geven of hem zijn speentje te geven.

Tip van een stewardess: Drenk tissues/ servetjes in heet water en wring deze goed uit. Stop deze vervolgens in twee bekers of kopjes en druk ze goed op de bodem vast. Zet deze vervolgens over de oortjes van je baby heen. De warme stoom schijnt verzachtend te kunnen werken.

Afwisselen

Vlieg je samen met je partner wissel de baby dan af. Het is goed om je rust te pakken en de druk te verdelen zodat je bij aankomst niet helemaal uitgeput bent.

Tot slot

Al het begin is spannend zo ook de eerste vlucht met je kindje. Probeer je er niet te druk over te maken en probeer in het moment zelf bij je kindje te zijn. Laat je niet teveel beïnvloeden en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen en laat het allemaal gebeuren.

Bon voyage!