Wanneer moet ik stoppen met een fopspeen?

baby-fopspeen-blog

Het is moeilijk om precies vast te stellen wanneer je kindje moet stoppen met het gebruik van een fopspeen.

In de eerste maanden na de geboorte kan het zuigen op een fopspeen namelijk gunstige effecten hebben op een baby. Het schijnt dat baby’s die zuigen op een fopspeen een verlaagd risico lopen op wiegendood. Verder steunt de fopspeen veel kinderen wanneer zij in een overgangsfase terecht komen. Zo kan een kindje rustiger worden wanneer het voor de eerste keer naar een kinderopvang moet of bijvoorbeeld tijdens een lange autorit.

Toch wordt het gebruik van een fopspeen na 6 maanden meer gezien als een gewoonten dan dat het daadwerkelijk nog een aantoonbare functie heeft. Het wordt daarom aangeraden om het gebruik van de fopspeen hierna rustig te gaan afbouwen ook omdat de kans op oorontsteking hierdoor afneemt.

Over het algemeen stoppen de meeste kinderen vanuit zichzelf met het gebruiken van een fopspeen in de leeftijd 2-3 jaar. Echter, als je kindje geen enkel teken vertoond de speen minder te gaan gebruiken dan is het wellicht noodzakelijk om te helpen bij het afkicken ervan. Langdurig gebruik van de fopspeen kan er namelijk voor zorgen dat de boventanden van je kindje naar voren gaan kantelen, deze overbeet kan zorgen voor gebitsproblemen net als bij duimen het geval is. Dit effect lijkt overigens niet te ontstaan tijdens het gebruik bij melktanden, die verschuiven namelijk over het algemeen weer terug naar hun plek. Het gaat er vooral om dat gestopt wordt voordat er permanente tanden zijn, die komen rond de leeftijd van 4-6 jaar op.

Naast een verhoogde kans op oorontsteking en gebitsproblemen denken sommige deskundige ook dat het veelvuldig gebruik van een fopspeen de spraakontwikkeling kan verstoren. Met een fopspeen in de mond zal je kindje minder snel gaan brabbelen en daardoor oefent je kindje minder met het leren praten.

Zelfs als je kindje geen last lijkt te hebben van oorontstekingen, de tandarts geen potentiele gebitsproblemen ziet en de spraak zich normaal ontwikkelt is het toch aan te raden om niet te lang door te gaan met het gebruik van een fopspeen. Het is na lang gebruik namelijk erg moeilijk om de gewoonten te doorbreken.

Is het tijd om je kindje van de fopspeen af te helpen doe dit dan geleidelijk. Veel ouders vinden het makkelijk om het gebruik van de fopspeen eerst overdag te minderen om zo geleidelijk naar de nachtelijke routine toe te werken. Hierbij kan het helpen om een nieuw slaapritueel te starten waarbij de speen achterwege wordt gelaten.