11 weken zwanger

11-weken-zwanger-blog

Wanneer je 11 weken zwanger bent veranderen er veel dingen in je eigen lijf, maar ook bij de baby. De kans is groot dat je inmiddels al wel een keer het hartje van je kindje hebt horen kloppen en ervaar je momenteel volop verschillende zwangerschapssymptomen.

Gelukkig ervaren de meeste vrouwen hier gelukkig niet zoveel hinder van waardoor ze nog wel dingen kunnen ondernemen.

Lichamelijke veranderingen bij 11 weken zwangerschap

Van de buitenkant is het rond deze periode voor jezelf, maar ook voor andere mogelijk om de eerste veranderingen van je lijf op te merken. Je kan in gewicht toenemen, je borsten worden groter en kunnen gevoeliger aanvoelen en je buik kan er wat opgezet uitzien.

Deze opgezette buik ontstaat door de toegenomen darminhoud omdat de darmen minder snel werken door de toegenomen productie van progesteron in het lichaam. Constipatie is in deze periode van je zwangerschap erg gebruikelijk.

Toch is de zichtbaar opgezwollen buik rond de 11 weken zwangerschap bij lang niet elke vrouw zichtbaar. Bij sommige vrouwen begint de buik pas ronder te worden tussen de 16e en 20e week van de zwangerschap.

Ook kan je opmerken dat je haar en nagels wat sneller groeien tijdens deze periode. Deze versnelde groei ontstaat door de toename van hormonen die hierop invloed uitoefenen in je systeem. De zwangerschap heeft invloed op alle cellen in je lichaam.

Verder kan je buik ook wat rommelig aanvoelen. Veel vrouwen denken dat dit gevoel de eerste bewegingen van de baby zijn. Toch is dit niet zo, het gevoel ontstaan namelijk door de toename van gas in het spijsverteringskanaal.

Opvliegers, golven door je lijf waardoor je het ineens erg warm krijgt, zijn ook compleet normaal. Deze ontstaan dor de toename van het vloed in het lichaam.

De ontwikkelingen van de baby bij 11 weken zwangerschap

De baby heeft een imposante lengte van 2 ½ cm bereikt en weegt ongeveer een halve ons. Het hoofd is ongeveer de helft van het geheel.

De vingertjes en teentjes zijn van elkaar gescheiden dus op in haarscherpe echo zou je er in totaal 20 van moeten kunnen tellen. De botten van de baby worden harder, maar de huid is nog transparant.

De baby is lekker actief, maar helaas is zij nog te klein om voor de moeder voelbaar te zijn.

Volledig omgeven door vruchtwater heeft de baby geleerd om te slikken. De organen blijven ontwikkelen en sommige functioneren zelfs al volledig.

Binnen de komende drie weken zal de baby in omvang verdubbelen. Er zullen meer bloedvaten ontstaan in de placenta om je baby te voorzien van de voedingstoffen en zuurstof die het nodig heeft om zo snel te kunnen groeien.

Tips bij 11 weken zwangerschap

Het is rond deze periode van cruciaal belang dat je goed let op je eetpatroon. Vraag aan je arts of verloskundige praktijk naar voedingsschema’s.

Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen zorgt ervoor dat je kindje zich optimaal kan ontwikkelen.