Het aankopen van een autostoel is iets waar je goed over moet nadenken. De autostoel biedt namelijk niet alleen zitcomfort, maar beschermt tevens je kindje in het geval van een botsing.
Een goede en veilige autostoel is daarom erg belangrijk. Toch blijkt dat veel mensen door gebrek aan goede informatie hun kindje op een onveilige manier vervoeren.
In dit artikel over de autostoel geven we je een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een autostoel.
Autostoel kopen Tip 1 – Een autostoel is wettelijk verplicht
In Nederland is het wettelijk verplicht om te rijden met gordels om, zowel voorin als achterin. Deze gordels zijn echter niet geschikt voor kleine kinderen. Daarom is het wettelijk verplicht om kindjes tot de lengte van 1.35m in een autostoel te vervoeren.
Autostoel kopen Tip 2 – Autostoel op gewicht
Bij de aanschaf van een autostoel wordt gekeken naar het gewicht van het kindje. Er zijn drie gewichtsklassen waarbinnen een autostoel kan worden onderverdeeld, te weten:
- Autostoel groep 0: De autostoeltjes in deze groep zijn geschikt voor kindjes tussen de 0-13 kg.
- Autostoel groep 1: De autostoeltjes in deze groep zijn geschikt voor kindjes tussen de 9-18 kg.
- Autostoel groep 2/3: De autostoeltjes in de groep zijn geschikt voor kindjes tussen de 15-36 kg
Toch lijkt de indeling van een autostoel op gewicht niet altijd even goed. Daarom wordt er momenteel binnen Europa gekeken of een autostoel niet naast gewicht ook op lengte kan worden ingedeeld.
Autostoel kopen Tip 3 – Autostoel bevestigen in de auto
Naast het gewicht moet je de aanschaf van een autostoel ook kijken naar de manier waarop je de autostoel in de auto kunt bevestigen.
Er zijn een drietal manieren te onderscheiden:
- Hierbij wordt de autostoel bevestigd door gebruik te maken van de gordels in de auto. Een veel gebruikte manier, maar niet de veiligste.
- Een veiliger systeem is het ISOfix systeem. Dit systeem zorgt er voor dat je de autostoel in de auto kunt vastklikken op daarvoor aanwezige haken. Dit ISOfix systeem moet al wel aanwezig zijn in de auto die je rijdt. Het is niet mogelijk het systeem er later in te bevestigen.
- Een derde mogelijkheid om de autostoel te bevestigen is door een basis in je auto te laten monteren. Deze basis zorgt ervoor dat je de autostoel er kunt afhalen en er eenvoudig een grotere maat autostoel voor in de plaats kunt zetten. Deze vorm van bevestiging zorgt er dus voor dat de autostoel meegroeit met je kindje. Deze bevestiging is overigens alleen maar mogelijk wanneer er een ISOfix systeem in de auto aanwezig is.
Autostoel kopen Tip 4 – Autostoel, het vastzetten van je kindje
De manier waarop je je kindje kunt vastzetten in de autostoel is ook erg belangrijk om te bekijken. Bij de kleinste modellen autostoelen gaat dit via een kliksluiting of via een vijfpuntsluiting. Ga je naar grotere modellen autostoelen dan worden de gordels van de auto gebruikt om het kindje mee vast te zetten. Een laatste mogelijk is een autostoel met een vangtafel er in. Dat is een soort beugel die het kindje bij een ongeval moet tegenhouden.
Autostoel kopen Tip 5 – Bekleding van de autostoel.
Let bij de aanschaf van de autostoel ook op de bekleding ervan. Een kindje maakt nou eenmaal makkelijk vlekken. In dat geval is het fijn wanneer de hoes makkelijk kan worden afgenomen of eventueel er van af kan worden gehaald zodat het in de wasmachine kan worden gedaan.
Autostoel kopen Tip 6 – Gebruikstips van een autostoel
- Zoek naar een autostoel waarbij je kindje zo lang mogelijk achteruit kan kijken
- Zorg er voor dat je autostoel beschikt over zijwings
- Bevestig de autostoel door gebruik te maken van de gebruik hierbij de handleiding of volg de instructies via de plaatjes op de zijkant van de autostoel.
- Zorg ervoor dat er geen speling zit tussen de gordels en de autostoel
- Zorg ervoor dat de benen van je kindje binnen de autostoel zitten, dus niet buitenboord hangen.
- Zit je kindje voorin zorg er dan voor de stoel waarop de autostoel staat bevestigd zover mogelijk naar achteren staat.
- Kijkt het kindje naar achteren zet de airbag dan uit, dit is wettelijk verplicht
- Bij het aanschaffen van een tweedehands autostoel doe dit enkel wanneer je zeker weet dat de autostoel niet betrokken is geweest bij een aanrijding.
- Wanneer een autostoel betrokken is geweest bij een aanrijding koop dan altijd een nieuwe autostoel. Ondanks dat er mogelijk geen beschadigingen van buiten te zien zijn kunnen er barsten van binnenin de autostoel aanwezig zijn die de autostoel onveilig maken.
- Let erop dat de autostoel voorzien is van een veiligheidskeurmerk aanwezig is, UN-ECE R44 of R129 (i-Size).
Verder is het bij de aanschaf van een autostoel verstandig om de autostoel eerst in je eigen auto uit te proberen.