Last van krampjes.

Last van krampjes.

Niets is zo vreselijk om hulpeloos te moeten toekijken als je baby’tje huilt omdat het ergens last van heeft zonder je te kunnen vertellen waarvan.

Veel (pasgeboren) baby’s hebben last van buikkrampjes. Als baby’s last hebben van krampjes hebben ze vaak een hard buikje, overstrekken ze vaak en willen in de meeste gevallen het liefst sabbelen of ergens op zuigen, dus verwar dit niet met honger.

Gelukkig zijn er in dit geval een aantal handelingen die je kunt verrichten waardoor je kindje zijn krampjes vaak kwijtraakt of in elk geval de pijn wat minder wordt.

Het kan helpen zachtjes het buikje van je kindje met de klok mee te masseren.

Ook kan je je baby’tje onderste boven op je arm leggen, zodat het hoofdje naar je elleboog toe wijst. Zorg dat het buikje van je kindje in je handpalm rust. De zachte druk die je uitoefent op het buikje kan soms al voor wat verlichting zorgen.

In deze houding kan je met je nog vrije hand wat tegendruk uitoefenen op de voetjes van je baby. De druk die hierdoor ontstaat, doordat je kindje zich als het ware af zet tegen je handen, zorgt in veel gevallen ook al voor een pijn vermindering.

Door een beetje met je kindje te schommelen of rustig met hem heen en weer te wandelen is de kans groot dat je kindje rustiger wordt en soms zelfs wat in slaap doezelt.

Je kan je kindje ook voorzichtig over je schouder leggen. In dit geval kan je de voetjes voorzichtig met de onderkant tegen elkaar aanhouden. De druk van de schouder op het buikje en de open houding van de beentjes zorgt ervoor dat de baby wat makkelijker windjes kan laten.

Als laatste kan je baby’tje last hebben van een verstopping van de darmpjes. In dit geval kan het helpen je kindje te temperaturen. Dit kan ervoor zorgen dat de darmpjes wat geprikkeld raken waardoor je kindje een beetje gaat poepen.

NB: Blijven de krampjes aanhouden of lijkt de pijn niet af te nemen, neem dan bij twijfel altijd contact op met je dokter.