Leren eten, de verschillende stadia

Het is voor ouders vaak net zo spannend als voor het kindje wanneer er wordt overgaan van borstvoeding of melk naar vast voedsel. Er worden een aantal stadia onderscheiden die kindjes doorlopen richting het zelfstandig vaste voeding leren eten, te weten:

Leren eten stadium 1

Vanaf een maand of zes kan er voorzichtig begonnen worden met voeding naast moedermelk. Rond deze periode moet de voeding dun worden gepureerd wat in de loop van de tijd steeds dikker zal worden.

In dit stadium leert je baby hapjes nemen van een lepel, hoe het voeding van voren in de mond naar de achterkant van de mond kan sturen om zo in te slikken. Het kindje wend voorzichtig aan het verwerken van steeds dikker wordende puree.

Leren eten stadium 2

Tussen de 6 en 9 maanden kan er zodra stadium 1 is afgerond gestart worden met dikkere puree of fijn geprakte zachte voeding. Kindjes kunnen rond deze periode ook oefenen met het begeleidend drinken uit een bekertje.

In dit stadium leren kindjes om te gaan met grotere stukjes voeding en het kauwen hiervan. Verder leren ze kleine stukjes vanuit hun handjes naar hun mond te brengen.

Leren eten stadium 3

Tussen de 9 en 12 maanden kan er overgegaan worden naar fijn gesneden voeding. Dit kan de maaltijd van de dag zijn, mits niet sterk gekruid. Er kan inmiddels gewerkt worden met voeding met een stevigere structuur. Verder drinken kindjes rond deze tijd met begeleiding uit een bekertje of zelfstandig door een rietje in een tuitbeker. Een flesje zou rond deze periode in principe kunnen worden afgebouwd en gereduceerd tot enkel de momenten waarin babymelk wordt gegeven vaak nog voor het slapen gaan.

In dit stadium leren kindjes fijn gesneden voedsel fijn te kauwen of af te bijten. Verder wordt de motoriek waarbij eten van de handjes naar de mond worden toegebracht verder verfijnd. Het kindje leert zelf de lepel gebruiken en steeds beter zelfstandig te drinken uit een beker.
Ondanks dat dit de stadia zijn waarlangs kindjes zich over het algemeen ontwikkelen is het helemaal niet erg als een kindje pas op latere leeftijd grotere stukken leert eten. Sommige kindjes zijn wat eten betreft soms wat gulzig waardoor het veiliger is om pas met grotere brokjes voeding te beginnen wanneer het kindje met wat meer oefening heeft gehad en het kauwen en slikken wat beter onder de knie heeft.