Luiers verschonen: Jongen vs. Meisje

Een van de handelingen die je als kersverse ouder vaak nog onder de knie moet krijgen is de kunst van het verschonen van een luier. Aan het begin lijkt het een hopeloze zaak, maar oefening baart kunst, na zo’n tien luiertjes te hebben verschoond gaan de handelingen al veel zekerder.

Het is niet de leukste klus om te doen, maar met een kleine baby is het verschonen van de luier een noodzakelijk en dagelijks terugkerend karweitje. Hoewel het omdoen van de luier altijd hetzelfde blijft is de manier waarop je een baby verschoont afhankelijk van het geslacht.

Jongetjes verschonen

Bij het verschonen van een jongetje is het eerste probleem(pje) dat hij zo lekker van zich af kan plassen. Het komt regelmatig voor dat je zoontje besluit zijn plas op te houden tot op het moment dat de luier afgaat..
Wil je zijn plas niet in de bloempot, op de bank of zelfs in je gezicht krijgen dan kun je dit eenvoudig voorkomen door zijn piemeltje tijdens het verschonen af te dekken.

Veeg zijn plassertje droog en schuif voorzichtig het voorhuidje wat naar achteren en spoel het af met wat water (dit hoef je niet bij elke verschoonpartij te doen, maar kan bijvoorbeeld ook in bad).

Het schoonmaken van de billen spreekt voor zich.

Meisjes verschonen

Meisjes zullen niet zo snel rondsproeien als jongens, maar ze hebben wel wat aandachtspunten tijdens het verschonen. Zo hebben meisjes veel huidplooien die je goed schoon en droog moet houden. Poep en vooral dunne poep gaat overal zitten, dus gebruik vochtige doekjes of wattenbolletjes om elke plooi goed schoon te maken!

Meisjes krijgen sneller een infectie aan hun urinewegen dan jongens. Dit komt, doordat de anus en vagina zo dicht bij de urinebuis zitten. Het is dan ook erg belangrijk om te zorgen dat alles ten alle tijden goed schoon blijft. Dit kun je onder andere doen door van voren naar achteren te vegen. Zo smeer je er geen poep in!

Billen crème

Als de billetjes van je kindje rood en geïrriteerd zijn dan is het goed om op de gevoelige plekjes wat verzachtende speciale billen crème te smeren.

NB: Smeer de billetjes van je baby niet standaard in met deze crème, dit omdat de huid er ander te erg aan gewend raakt en niet meer zonder kan.