9 tips om je voor te bereiden op een keizersnede 

Tips voorbereiden keizersnede

Een keizersnede is een operatie waarbij de baby door middel van een zogenaamde bikini incisie geboren wordt. Je krijgt een keizersnede als een vaginale bevalling niet mogelijk is of te veel risico oplevert voor jou of je baby. Wanneer je baby in een stuit ligt kan je kiezen of je een keizersnede wil. Toch wordt de meeste vrouwen aangeraden om in dit geval te kiezen voor een geplande keizersnede. In dit geval heb je tijd om jezelf voor te bereiden op de operatie en de geboorte van je baby. Je weet tenslotte wanneer het gaat gebeuren. Zo kan je jezelf voorbereiden op een keizersnede.

Veel vrouwen vinden het bericht dat ze een geplande keizersnede moeten ondergaan een teleurstelling, omdat vaginaal bevallen past hij het beeld dat ze van een bevalling hebben. Daarnaast brengt een keizersnede de nodige voorbereiding met zich mee, omdat de operatie op veel manieren een andere uitwerking heeft op eerste uren na de geboorte en kraamperiode.

Voorbereiden op een keizersnede

Een voordeel van een geplande keizersnede is dat je jezelf er op kan voorbereiden. Met deze tips gaat je dat ook zeker lukken.

Tip 1) In afwachting van de datum

Een voordeel van de geplande keizersnede is dat je weet wanneer je baby geboren wordt. Natuurlijk komt het nog weleens voor dat je kindje een ander idee heeft, maar over het algemeen staat de geboortedatum vast. Dit geeft je de gelegenheid om dingen te regelen. Denk aan oppas voor eventueel oudere kinderen en/of huisdieren, maar ook overige praktische zaken. Denk aan de vluchtkoffer en geboortekaartjes, bijvoorbeeld.

Tip 2) De keizersnede zelf

Veel aanstaande moeders vinden het idee van een keizersnede eng, omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Eventuele angsten of twijfels kan je natuurlijk bij je verloskundige of gynaecoloog voorleggen. Het kan ook helpen om vooraf filmpjes te kijken van hoe zo een geplande keizersnede verloopt. Ga vooral geen fora afstruinen. Meestal kom je hier de meest gruwelijke verhalen tegen. Het is belangrijk om jezelf voor te houden dat ernstige complicaties bij een keizersnede echt heel zeldzaam zijn. Het is dan wel een operatie, maar er komt iets heel moois uit voort, namelijk; de eerste kennismaking met je baby.

Tip 3) De vluchttas

Na een keizersnede moet je ongeveer twee à drie dagen in het ziekenhuis blijven. Daar waar je na een vaginale bevalling (zonder complicaties) meestal dezelfde dag nog naar huis mag. Zorg dus dat er genoeg in de vluchttas zit om het een paar dagen uit te houden. Niet alleen voor de baby, maar ook voor jezelf. Dit zijn een paar essentiële items voor in de vluchttas bij een geplande keizersnede:

Voor mama

 • 3 loszittende, makkelijke (pyjama) broeken
 • 3 voedingstops en bh’s
 • Warme badjes (het kan in een ziekenhuis nog best frisjes zijn)
 • Loszittend vest
 • 3 Loszittende pyjama shirts
 • Pantoffels en slippers
 • Warme sokken
 • Naadloos ondergoed (HEMA heeft hele fijne onderbroeken voor na de bevalling)
 • Overige verzorgingsproducten (Borstel, tandenborstel, tandpasta, shampoo, deodorant, droogshampoo, make-up en make-upreiniger, Labello enzovoorts)
 • Zoogcompressen
 • Bidon
 • En natuurlijk iets om jezelf een beetje te vermaken als de baby slaapt

Voor de baby

 • Natuurlijk het geboortepakje (aan te raden is om maat 50 en 56 mee te nemen, omdat je niet weet hoe groot de baby precies is)
 • 2 paar sokjes of slofjes
 • 2 extra kledingsetjes (ook het liefst weer in twee maten)
 • 3 rompertjes
 • 2 boxpakjes
 • Mutsje (of meer als je wil matchen met de pakjes die je bij je hebt)
 • Hydrofiele doeken
 • Fopspeen (de meeste ziekenhuizen mogen geen fopspeen geven aan een gezonde baby. Dit is in verband met het borstvoedingsbeleid. Wanneer je er zelf een bij je hebt dan mag je deze vanzelfsprekend wel gewoon aan je baby geven. Vraag de verpleegkundige wel of zij het speentje voor je wil steriliseren)

Tip 4) Kraamvisite

Een keizersnede is een aanslag op je lichaam en hoewel je natuurlijk wil dat iedereen je baby komt bewonderen. Het is beter om de tijd te nemen om bij te komen. Pak een weekje rust en laat daarna iedereen beschuit met muisjes komen eten. Je zal zien dat je dan zelf ook stukken beter in je vel zit. Wanneer en op welke tijden je kraamvisite wil ontvangen kan je op het geboortekaartje zetten. Vertel je partner vooraf wat je grenzen zijn. Het laatste waar je in je kraamperiode zin in hebt is stress om visite. Daar mag je ook best voor waken.

Tip 5) Slapen

Na een keizersnede ben je iets minder mobiel dan normaal. Uit bed komen kan dan ook best een uitdaging zijn. Niet echt handig, want een pasgeboren baby wordt nu eenmaal vaak wakker. Ook midden in de nacht. Een co-sleeper biedt hiervoor de uitkomst. Dit speciale bedje plaats je tegen het ouderlijk bed. De kant die tegen het bed aanstaat is open, zodat je niet hoeft op te staan om je baby een (borst)voeding te geven. Op deze manier kan je jouw baby ook heel gemakkelijk troosten, terwijl je zelf lekker kan blijven liggen.

Tip 6) Vloeien en naweeën

Ook na een keizersnede heb je last van vaginaal bloedverlies en kan je, zelfs al heb je geen weeën gehad, last hebben van pijnlijke naweeën. Als je te veel pijn hebt kan je de verpleegkundige om meer of sterkere pijnstilling vragen. Het vaginaal bloedverlies is de eerste paar dagen nog hevig. Je kan dan het beste kraamverband gebruiken om het bloed op te vangen. Wanneer het bloedverlies afneemt kan je gebruik maken van maandverband. Je mag geen tampons gebruiken zolang je nog last hebt van vaginaal bloedverlies na een bevalling of keizersnede. Je mag ook niet in bad, het zwembad of naar de sauna. Het bloedverlies stopt bij de meeste vrouwen rond de zes weken na een keizersnede, maar dit kan per persoon verschillen.

Tip 7) De keizersnede wond

De keizersnede wond wordt gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Je hoeft dus niet terug om de hechtingen te laten verwijderen. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van nietjes of niet-oplosbaar hechtdraad. In dit geval kan je na een week terecht bij je huisarts om deze te laten verwijderen. De eerste twee dagen draag je een pleister over de wond en zal de ziekenhuisverpleegkundige de wond regelmatig controleren. Je mag douchen, maar de wond mag niet direct in aanraking komen met zeep of olie.

Tip 8) Het herstel

Het herstel na een keizersnede verloopt iets anders dan bij een vaginale bevalling. Sommige vrouwen zijn binnen een paar dagen weer redelijk op de been, maar sommige hebben iets langer nodig om te herstellen. Het feit blijft dat je een grote buikwond hebt die de tijd nodig heeft om te helen. Rust is hier het sleutelwoord. Je mag bijvoorbeeld zes weken lang niet sporten en je kan ook de zware huishoudelijke taken beter aan iemand anders overlaten. Luister ten alle tijden goed naar je lichaam. Pak je rust als de wond pijnlijk wordt en/of je merkt dat je te vermoeid raakt.

Tip 9) Gemeenschap

De eerste dagen na je bevalling moet je er misschien niet aan denken, maar er komt een punt dat je weer intiem wil zijn met je partner. De vuistregel voor gemeenschap is duidelijk: dit mag pas na het vaginaal bloedverlies is gestopt en het liefst pas na akkoord van je gynaecoloog. Een van de grootste misverstanden is dat je een paar maanden niet vruchtbaar bent na een bevalling en/of keizersnede. Er zijn tevens veel vrouwen die denken dat borstvoeding geven ervoor zorgt dat je niet zwanger kan raken. Dit zijn fabeltjes! Neem contact op met de huisarts of gynaecoloog over anticonceptiemogelijkheden na de bevalling.