Vitamine D tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap krijgt de groeiende baby alle voedingstoffen uit het lichaam van de moeder. In deze periode is er extra behoefte aan een aantal voedingsstoffen. Tegenwoordig heeft de westerse zwangere vrouw meestal een goede voedingstoestand en is ze waarschijnlijk al vóór de zwangerschap extra goed en gezond gaan eten en soms ook al foliumzuur en vitamine D gaan slikken.

Vroeger was een goede voedingstoestand van de aanstaande moeder nog lang niet vanzelfsprekend. Met name kalktekort kwam nogal eens voor. Dat kalktekort werd soms wel op een heel vreemde manier aangevuld. Op de afdeling verloskunde van het oude Academische Ziekenhuis in Leiden waar zwangere vrouwen soms langere tijd werden opgenomen hadden de wanden achter de bedden, naast het hoofdeinde, typische uithollingen. Deze waren ontstaan doordat zwangere vrouwen in hun kalkbehoefte probeerden te voorzien door bijna instinctief kleine hoeveelheden gruis uit de witgekalkte muren te krabben en dan van hun vingers te likken.

Dat komt gelukkig tegenwoordig niet meer voor. We weten nu dat vitamine D essentieel is voor een goede botontwikkeling van de baby. Zowel tijdens als na de zwangerschap.