Wanneer ga ik bevallen?

Wanneer ga ik bevallen?

Nadat je de termijnecho hebt gehad krijg je van je verloskundige te horen wat de uitgerekende bevallingsdatum is. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat een zwangerschap ongeveer 40 weken duurt uitgerekend vanaf de eerste dag na je laatste menstruatie.

Uitgerekende datum

Toch wijst de praktijk uit dat slechts 4-5% van de vrouwen daadwerkelijk op de uitgerekende datum bevalt. In ongeveer 80% van de gevallen bevallen vrouwen tussen de 38ste en 42ste week van de zwangerschap.

Mocht de bevalling na week 42 uitblijven dan zal de bevalling in de meeste gevallen kunstmatig worden opgewekt in verband met mogelijke medische risico’s.

Het is erg moeilijk om vast te stellen wat precies de dag van bevalling zal zijn doordat deze afhankelijk is van een aantal verschillende factoren.

Zo is het moment van conceptie vaak lastig te achterhalen. Ook de eisprong, die normaal gesproken 14 dagen na de laatste dag van de menstruatie plaatsvindt, is bij lang niet alle vrouwen zo regelmatig. Ook de mate waarin de baby zich ontwikkelt is bepalend voor de dag van bevalling. Tot slot lijkt de duur van de zwangerschap vaak langer te duren bij een eerste kindje dan bij een tweede of een derde.