Weeën

Weeën

Onlosmakelijk verbonden aan de bevalling zijn de bijkomende weeën. Weeën worden veroorzaakt doordat de baarmoederspier zich samentrekt.

In de meeste gevallen worden deze samentrekkingen als onprettig ervaren. Als een kramp of steek in de onderbuik die als een golf opkomt, dan qua intentie afneemt en net zo snel weer volledig wegebt.

De pijn kan op verschillende plekken in het lichaam worden ervaren, maar de meeste vrouwen klagen over steken in de onderbuik, rug of in de benen.

Naarmate je ontsluiting toeneemt zullen ook de weeën in kracht toenemen en daarmee ook de pijn heftiger worden. Naast in toename van kracht zullen de weeën zich elkaar ook sneller opvolgen, met als doel de baby uit te drijven.

Er worden verschillende weeën ervaren tijdens de zwangerschap. Een omschrijving hiervan vind je hieronder.

Voorweeën

Op de vooravond van de bevalling in de laatste weken van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van harde buiken. Door samentrekking van de baarmoeder kan de buik gevoelig worden en hard aanvoelen.

Deze samentrekkingen worden voorweeën genoemd. Tijdens deze weeën wordt de baarmoedermond week gemaakt ter voorbereiding op de uiteindelijke bevalling.

Voorweeën duren over het algemeen rond de 30 a 40 seconden en kunnen soms een paar uur lang aanhouden.

Het grootste verschil in vergelijking tot de ontsluitingsweeën is dat de voorwee komt met onregelmatige tussenpozen en dat de pijn constant is in plaats van de golvende beweging bij een ontsluitingswee.

Indalingsweeën

Meestal rond de 34e week van de zwangerschap daalt de baby in. Dit proces gaat gepaard met indalingsweeën. In sommige gevallen ervaren vrouwen tijdens de indalingsweeën krampen in de onderbuik of steken in en rondom de liezen. Gelukkig ervaren de meeste vrouwen geen enkele last van deze indaling.

Ontsluitingsweeën

Als de bevalling dan eindelijk echt gaat beginnen zal je baarmoedermond geleidelijk aan steeds verder open gaan. Dit wordt ontsluiting genoemd.

De ontsluitingsweeën zijn krachtig, duren rond de 1 minuut, komen met regelmaat terug en voelen aan als een pijnlijke kramp die door de bekken, buik en rug heen kan trekken. In sommige gevallen ervaren vrouwen de pijn van deze weeën ook in hun benen.

Is de ontsluiting van je baarmoedermond 10 cm dan spreken we van een volledige ontsluiting en start de laatste fase van de bevalling waarin je gaat persen.

Uitdrijvingsweeën

Ondanks dat de uitdrijvingsweeën de meeste kracht met zich meebrengen ervaren de meeste vrouwen deze weeën als minder zwaar.

De reden hiervan is omdat er in deze fase meer gedaan kan worden dan de golven van de weeën enkel te ondergaan. Doordat er nu ook geperst kan worden lijkt er meer controle te zijn.

Deze persdrang voelt alsof je ontzettend moet poepen. In deze fase is het erg belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar de verloskundige of verpleegster die aanwezig is tijdens de begeleiding van de bevalling.

Naweeën

Als de baby is geboren en daarmee de bevalling achter de rug komen er altijd naweeën. Naweeën worden veroorzaakt door de samentrekking van de baarmoederspier.

De naweeën zijn bedoelt om de baarmoeder weer in de normale omvang terug te krijgen.

In de meeste gevallen lijken vrouwen na hun eerste bevalling minder last te hebben van deze weeën dan na een tweede of derde kindje. De reden hiervan komt doordat de baarmoeder na elke bevalling wat van de elasticiteit verliest waardoor het na elke bevalling meer moeite kost in de normale omvang terug te krimpen.