Het hartje van je baby horen!

hartslag van baby horen

Je hebt er vast lang naar uitgekeken: de eerste keer naar de verloskundige en dan, na een beetje zoeken, het hartje horen kloppen! Even echt horen dat je baby het goed maakt en als je nog geen echo hebt gehad: eindelijk echt merken dat er een kindje in je buik aan het groeien is. Wel jammer dat het alleen maar bij de verloskundige (of de gynaecoloog) kan. Mis! Je kunt wel degelijk thuis ook luisteren!

Thuis hartslag baby horen

Even thuis, gewoon wanneer jij dat wilt, je baby’s hartslagje horen. Wie wil dat nou stiekem niet? Maar hoe pak je dat aan? Daar zijn gelukkig meerdere manieren voor. Het is maar net hoeveel geld je eraan kwijt wilt en of je als moeder er ook van mee wilt genieten. En het kan heel simpel of hypermodern… Bedenk wel dat je zelf geen medicus bent en dat je dus nooit zelf kunt bepalen of het wel of niet goed gaat met je baby. Heb je twijfels? Raadpleeg altijd je verloskundige!

Gewoon met een toeter

Je kunt een soort toeter kopen waarmee een ander naar de baby kan luisteren. Soms zitten ze bijvoorbeeld bij een babypakket erbij. De toeter zet je op de buik en papa, grote broer of zus, of misschien wel opa en oma kunnen zo even het hartje horen. Hiervoor moet je al wel verder in de zwangerschap zijn. Bij veel vrouwen is dit ongeveer vanaf de dertigste week van de zwangerschap. Jammer genoeg heb jij daar als mama niks aan… Overigens kan je dit ook uitproberen met een simpele wc-rol.

Hartje baby luisteren met een doppler

Met een doppler of doptone, wat ook de verloskundige gebruikt, kan je thuis ook aan de slag. De apparaatjes die je gewoon in de babywinkel kunt kopen, zijn misschien wat eenvoudiger dan die voor professioneel gebruik, maar nog altijd wel heel fijn om te gebruiken. Omdat de doppler de tonen versterkt, kan je zo het hartje horen. Hoe je het kan horen is afhankelijk van het apparaat. Er zijn er die met oortjes werken, een ingebouwde stereo of zelfs via je eigen smartphone.

Hoe gebruik je een doptone?

Op zich is het niet moeilijk om een doppler te gebruiken

  • Klinkt misschien raar maar zorg voor een volle blaas
  • Je gaat rustig liggen
  • Smeer je buik in met gel
  • Nu kan je rustig met het apparaatje over je buik gaan, op zoek naar het hartje!
  • Heb je het hartje gevonden? Dan is het even heerlijk genieten. En misschien kan je het geluid dan opnemen (afhankelijk van je apparaat en bijbehorende app)

Kan zelf luisteren geen kwaad?

Men gaat ervan uit dat de geluidsgolven geen kwaad kunnen voor de baby. Toch wordt er door verloskundigen op internet wel voor gewaarschuwd, want het is nooit echt bewezen dat het geen kwaad kan. Af en toe even luisteren bij de verloskundige is natuurlijk een ander verhaal dan iedere dag thuis ook luisteren. Wil je hier meer over weten, raadpleeg dan eerst even je eigen verloskundige hoe zij er over denkt! Met een toeter luisteren is natuurlijk totaal onschuldig.